خشم در معامله گری را با ۴ راهکار کنترل کن
آیا احساس خشم در معامله را تجربه کرده اید؟
خشم در معامله گری چگونه به وجود می آید؟
معامله گر خشمگین کسی است که خواسته اش در بازار محقق نشده است و او هر کاری میکند از داد و فریاد کردن گرفته تا حتی مشت زدن به کامپیوتر و یا حتی فحاشی به خود یا اطرافیانش!
ولی آیا برای کسی مهم است؟ کسی که دچار حس غضب شده و خشمگین است، دیگر در لحظه حال نیست! بلکه در گذشته خود مانده است و فقط دارد به این فکر میکند که این اتفاق حقش نبوده است؛ ولی برای بازار اصلا اهمیتی ندارد که او ناراحت است یا عصبانی!
بازار راه خودش را میرود!
- چرا خشمگین میشویم؟
- آیا خشم چیز بدی است؟
- و در نهایت ما به عنوان معامله گر، چگونه میتوانیم این حس را کنترل کنیم؟
در این مقاله میخواهیم به صورت عمیق به این موضوعات بپردازیم و در انتها چند راهکار ناب معرفی میکنیم.
اصلا چرا خشمگین میشویم؟
ما وقتی خشمگین میشویم که معیارهای ما برآورده نشده باشد! پس احساس خشم فعال میشود تا به ما یادآوری کند که باید کاری را انجام دهیم! باید توجه کنیم که خشم هم مانند ترس و طمع و غرور، احساسی است که در نهاد بشر است و ما باید از آن به نحو احسنت استفاده کنیم و با کنترل نمودن آن، از این حس در جهت منافع فردی خود بهره مند شویم!
هر احساسی که در ما ایجاد میشود، به دلیل واکنش ناشی از باورهای ما به آن اتفاق خارجی است! مثلا اگر باور ما این باشد که 2*2=4 است، ولی کسی به ما بگوید که اینگونه نیست و جواب 5 است و روی پاسخش اصرار بورزد، در ما احساس غلیان درونی ایجاد میشود و اگر نتوانیم با آن نظر کنار بیاییم، ممکن است خشمگین شویم و تپش قلب پیدا کنیم.
در حالیکه اگر به کنترل فردی رسیده باشیم، به آرامی از کنار آن میگذریم.
در واقع این نگرش و بینش ما است که تعیین میکند اتفاق بیرونی چه تاثیری روی ما بگذارد.
خشم چه تاثیری روی بدن ما دارد؟
وقتی خشمگین میشویم، فشار خون بالا رفته و آدرنالین ترشح میشود و باعث میشود ما بتوانیم سریعتر و پرقدرت تر عمل کنیم! ولی این ما هستیم که با عملکرد خود تعیین میکنیم از این انرژی آزاد شده در بدن، درجهت تخریب استفاده کنیم یا سازندگی…
در دنیای امروزی که فاصله بین تصمیم معامله کردن تا وارد معامله شدن فقط یک دکمه است، تصور کنید خشمگین شدن ما چه اثراتی میتواند بر سرمایه ما داشته باشد!
آن انرژی آزاد شده از خشم را در معامله بردن… ای وای!!!
چرا و چگونه خشم در معامله گری به تریدر صدمه میزند؟
برخی مواقع خشم در معامله گری از حالت بیحوصلگی ناشی میشود.
یعنی معامله گر مدتها پشت نمودار نشسته است و ناخودآگاه دلش میخواهد بازار طبق تفکرات و خواسته های او پیش برود.
ولی دراکثر موارد بازار راه خودش را میرود و بروز این شرایط باعث ایجاد خشم در فرد میشود و ممکن است در صورت کنترل نشدن، عواقب بدی برای تریدر ایجاد کند.
لذا در این مواقع که دچار غضب شده ایم باید مراقب باشیم که از پشت نمودار نشستنِ بی مورد پرهیز کنیم!
خشم و غضب میتواند بر تریدهای ما اثر منفی داشته باشد؟
خشم و غضب در برخی مواقع به صورت نامحسوس باعث جنگیدن با بازار میشود و باعث میشود که ما معامله در ضرر خود را نبندیم. درحالیکه حد ضرر فعال شده و استراتژی هم خروج میدهد!
ولی ما شروع به جنگیدن با بازاری میکنیم که در مقابل آن هیچ قدرتی نداریم! و متاسفانه برای خیلی از افراد، این جنگیدن با بازار، به باز کردن معامله اضافه بدون منطق منجر میشود و در اغلب مواقع، جنگیدن با بازار چیزی جز سرخوردگی و شکست و از دست رفتن سرمایه و انرژی به دنبال ندارد…
چگونه خشم خود در معامله گری را کنترل کنیم؟
کنترل خشم در معامله گری نیازمند خودآگاهی است.
در ادامه به برخی راهکارهایی که باعث میشود بتوانیم احساس خشم و غضب را کنترل کنیم و از آن در جهت صحیح بهره برداری کنیم میپردازیم.
1. ریشه یابی خشم :
در مقابله با خشم در معامله گری ما سه کار میتوانیم انجام دهیم:
- آن را انکار کنیم و نادیده بگیریم که در این حالت آن انرژی منفی را در خودمان حبس کرده ایم که یا باعث امراض جسمی و روحی دیگر میشود یا اینکه در بلند مدت افسرده میشویم!!!
- آن انرژی منفی را به دنیای واقعی بیاوریم و به صورت عصبانیت و یا حتی مشت زدن و فریاد و… بروز دهیم…!!
- بهترین کار این است که آن را بپذیریم و ابتدا به خودمان بگوییم که “بله من عصبانی هستم و الان احساس بدی دارم!” آن حس را بپذیریم و در مرحله بعد به خودمان بگوییم “خب حالا دقیقا از چه چیزی عصبانی هستم؟” و از این سوال به سمت ریشه ایجاد آن خشم و کنترل کردن آن برویم.
1.1 چگونه خشم درونم را ریشه یابی کنم؟
نباید فراموش کنیم که خشم ایجاد شده تا ما را با یک درد درونی آشنا کند! ولی متاسفانه در اغلب موارد ما درگیر “خود احساس خشم” میشویم و از بررسی ریشه ای آن عاجز میمانیم!
باید تمرین کنیم که به مرور زمان هربار که خشمگین میشویم، دنبال ریشه ایجاد چنین خشمی برویم و سعی کنیم آن را با انرژی ایجاد شده از خشم حل کنیم!
یعنی بنشینیم ابتدا به “خشم” گوش دهیم و وقتی مشکل را فهمیدیم سعی کنیم به صورت منطقی آن را حل کنیم. سعی کنیم آن فکر غلط را با فکر مثبت دیگری جایگزین کنیم و با این جایگزینی، توجه احساسی را منحرف کنیم.
این فکر جدید باعث ایجاد چرخه فکری-احساسی جدید میشود تا جایی که ما آن فکر منفی را با یک فکر دیگر جایگزین کرده ایم و توانسته ایم آن را کنترل کنیم.
2. کل نگری به خشم:
هرلحظه منحصر به فرد است و برای همان لحظه است. زمانی بوده است که ما از شکستن دست عروسکمان عصبانی میشدیم ولی الان وقتی به آن لحظه در کودکیمان فکر میکنیم خنده مان میگیرد! آن لحظه در کودکی حق ما خشم بود و آن حس بروز کرد ولی اکنون حس ما به همان واقعه یکسان چیست؟
پس همیشه از دیدگاه بالا به آن مشکل نگاه کنیم و بپرسیم که آیا این مساله یا مشکل، ماه ها یا سالهای آینده هم برای من اهمیت دارد؟
در بسیاری مواقع این روش، تا حد بسیار زیادی خشم ما را کنترل میکند.
با شرکت در دوره روانشناسی، با استراتژی و پلن معاملاتی آشنا میشوید تا بتوانید پلن معاملاتی خود را بهبود دهید،
انواع ترس و طمع در بازارهای مالی را شناسایی خواهید کرد،
در نهایت با روانشناسی خویشتن در معاملات و ایجاد طرز فکر صحیح، در جهت تبدیل شدن به تریدر حرفه ای حرکت خواهید کرد.
3. کنار گذاشتن شخصیت خود از معامله گری :
تریدر باید شخصیت خود را از معامله گری کنار بگذارد! وقتی تریدری به خوبی تحلیل میکند و تحلیلش میگوید که بازار باید بالا برود و او لانگ میکند، در این شرایط اگر حد ضررش فعال شود، نباید خودش را مقصر بداند و به خودش بد و بیراه بگوید یا هرچیزی مشابه با آن!
چون این نزول به دلیل شخصیت او نیست و باید بپذیرد که بازار سراسر احتمالات است و قرار نیست هرچیزی که او فکر میکند اتفاق بیفتد و یا اینکه اشتباه ترید خودش را به دلیل بدشانسی یا بداقبالی یا هرچیز دیگر مربوط به خودش بداند! اگر از خودش بداند ممکن است خشمگین شود و اتفاقات منفی بعدی را به دنبال داشته باشد
4. تمرین تصویرسازی :
یک تمرین خوب برای کنترل خشم در معامله گری این است که تصویرسازی کنیم و خود را در وضعیتی تصور کنیم که خشمگین شده ایم و واکنشهای خودمان را مشاهده کنیم که داریم چه کارهایی میکنیم.
سپس در ذهنمان خودمان را در وضعیتی تصور کنیم که توانسته ایم آن را کنترل و حل و فصل کنیم و این تمرین با تکرار باعث میشود در آینده بتوانیم خشم را به عاملی برای سیر درونی تبدیل کنیم و در لحظه بتوانیم بهترین عملکرد را داشته باشیم.
جمع بندی:
خشم وقتی ایجاد میشود که ما نسبت به چیزی ناراضی هستیم! ولی باید آن لحظه از خود بپرسیم” چه کار کنم بهترین کار ممکن در این لحظه است؟”
طبیعتا تخلیه خشم اگر به صورت شکستن یا عصبانیت بر اطرافیان باشد کارساز نیست! بلکه ما میتوانیم آن انرژی را که ناشی از برآورده نشدن انتظاراتمان در قالب خشم است، به انرژی دیگری نظیر حرکت به سمت خواسته های موثرترمان تبدیل کنیم!
در این مقاله راجع به کنترل خشم در معامله و غضب و راهکارهای پیشگیری آن به طور مفصل صحبت کردیم. نکته آخر اینکه خشم ما را درگذشته نگه میدارد و شاید بزرگترین راهکار برای کنترل آن، بودن در لحظه حال باشد!
توجه به اینکه بازار پر از فرصت است و قرار نیست ما خودمان را در یک فرصت معاملاتی بازنده غرق کنیم و لحظه حالمان را از بین ببریم و عمرمان را تلف کنیم.
تنها کاری که باید بکنیم، بودن در لحظه حال و گرفتن بهترین تصمیم در همان لحظه است…
به قول خیام:
"از دی که گذشت هیچ ازو یاد مکن
فردا که نیامده ست فریاد مکن
بر نامده و گذشته بنیاد مکن
حالی خوش باش و عمر بر باد مکن"
توصیه میکنم حتما پیج اینستاگرام ما رو دنبال کن و از پستها و استوریهای آموزشی روزانه استفاده کن
نکته : این مقاله را با دوستان فعال در بازارهای مالی حتما به اشتراک بگذارین تا استفاده کنن
دیدگاهتان را بنویسید