الگوی سر و شانه چگونه باعث سود در معاملات میشود؟
الگوی سر و شانه چیست؟
الگوی سر و شانه یکی از الگوهای موفقی است که در بازارهای مالی مختلف اتفاق می افتد.
درصد موفقیت این الگو بین 60 تا 80 درصد است یعنی به طور میانگین از هر 100 الگوی سر و شانه ای که تشخیص میدهیم، حدود 60 تا 80 مورد آن موفقیت آمیز است و این در دنیای معامله گری بسیار عالی است!
با این حال برای بالا بردن درصد موفقیت تشخیص این الگو، لازم است یک سری نکات تکمیلی را بدانیم که در این مقاله به صورت مفصل و اصولی با یکدیگر خواهیم آموخت:
- اینکه درصد رسیدن به حد سود های مختلف این الگو چگونه است؟
- حد ضرر را چگونه تعیین کنیم تا در بهینه ترین حالت ممکن باشد؟
- چه راهکاری را رعایت کنیم تا نسبت سود به ضرر معاملات ما با این الگو بالاتر برود؟
- مدیریت ریسک هر معامله با این الگو چگونه باشد؟
- و هر چیز دیگری که برای ترید حرفه ای و اصولی با این الگو نیاز داریم…
ویدئوی دوشنبه های فارکسی این هفته + نکات مهمش رو با حوصله ببینید
تحلیل بازار فارکس در تاریخ هفته دوم جولای 2022:
ممنون که برای پیشرفت خودت با من (فردین ترکفر) همراه هستی. اگر برای اولین بار هست که دوشنبه های فارکسی رو مشاهده میکنی لازمه بگم که دوشنبه هر هفته ستاپ معاملاتی و تحلیل هفتگی بازار فارکس برای شما دوستان عزیزم با این رویکرد که بازار در هفته پیش رو به چه صورت عمل می کنه تهیه و انتشار داده میشه.
توجه: این وب سایت فقط برای مقاصد آموزشی است. به همین دلیل، هیچ یک از محتویات آن نباید به عنوان توصیه سرمایه گذاری و یا توصیه خرید یا فروش سفته بازانه هر ابزار مالی تلقی شود. کاملاً آگاه باشید که معامله با مارجین ریسک بالایی دارد و ممکن است برای همه سرمایه گذاران مناسب نباشد.
هر کسی که در این تجارت سوداگرانه شرکت می کند این کار را تنها تحت مسئولیت خود انجام می دهد. از این رو، این وب سایت و نویسندگان آن هیچ مسئولیتی در قبال هرگونه رابطه مستقیم یا غیرمستقیم با سرمایه گذاری یا تصمیمات سوداگرانه اتخاذ شده توسط خواننده ندارند. نتایج ارائه شده، واقعی یا شبیه سازی شده، هیچ تضمینی برای عملکرد آتی ارائه نمی دهد. آنها بر اساس شرایط بازار گذشته هستند و بنابراین، باید فقط برای اهداف اطلاعاتی استفاده شوند.
نکات اولیه و مقدماتی الگوی سر و شانه
همانگونه که از نام الگو پیداست ظاهری مانند سر و شانه بدن انسان دارد.
در روندهای صعودی، خریداران نسبت به فروشندگان قدرت بیشتری دارند و در حال بالا بردن قیمت هستند.
این برتری قدرت ادامه پیدا میکند تا جایی که خیلی از خریداران معامله خرید خود را نقد میکنند و این نقد کردن معامله خرید، باعث میشود که قیمت، اصلاحی به سمت پایین داشته باشد.
با این حال با توجه به روند صعودی بازار و نزول قیمت، آن دارایی یا نماد مورد معامله برای خریداران اکنون جذابتر شده است.
لذا خریداران مجددا آن را تقاضا میکنند و باعث میشوند که قیمت سقف قبلی خود را بشکند و این صعود ادامه پیدا میکند تا جایی که مجددا خریداران به فکر نقد کردن معامله خود می افتند و این موضوع باعث میشود که افت قیمتی را در آن نماد شاهد باشیم که به مرور با کاهش قیمت، قدرت فروشندگان بیشتر میشود و باعث میشود قیمت نزول بیشتری را تجربه کند.
نزول قیمت تا حمایتی که در گام قبل تشکیل شده بود ادامه میابد و مجددا خریداران با توجه به فاصله گرفتن قیمت از سقف خود و جذابتر شدن آن، اقدام به معامله خرید میکنند و باعث میشوند که قیمت مجددا صعود کند!
اما بنظر میرسد که قدرت آنها نسبت به حالت قبل کمتر شده است و قیمت از تشکیل سقف جدید عاجز میماند و سقفی پایینتر از سقف قبلی خود ایجاد میکند.
در چنین شرایطی وقتی به نمودار نگاه میکنیم، شکلی مشابه با شکل زیر میبینیم:
همانگونه که مشاهده میکنید، قیمت ابتدا شانه چپ را تشکیل داد، بعد سر و در ادامه شانه راست ایجاد شد که در این شرایط احتمال میدهیم که الگوی سر و شانه تشکیل شده است.
ولی هنوز بهتر است وارد معامله نشویم و صبر کنیم که قیمت حمایت تشکیل شده را بشکند تا اطمینان پیدا کنیم که فروشندگان نسبت به خریداران قویتر شده اند.
به حمایت تشکیل شده در الگوی سر و شانه، “خط گردن یا نکلاین (انگلیسی)” گفته میشود.
با نفوذ قیمت به زیر خط گردن، میتوانیم مطمئن تر شویم که فروشندگان قدرت بیشتری گرفته اند و نزول قیمت را احتمالا شاهد خواهیم بود.
این الگو با ظاهری معکوس این حالت، در انتهای روندهای نزولی تشکیل میشود.
یعنی در انتهای روند نزولی، ابتدا شانه چپ به صورت یک کف قیمتی تشکیل میشود و در ادامه سر الگو با تشکیل کفی پایینتر ایجاد میشود و پس از آن مجددا خریداران نسبت به فروشندگان قدرت میگیرند و قیمت را به سمت بالا میرانند ولی فروشندگان آخرین تلاش خود را برای کاهش قیمت در قسمت سر الگوی سر و شانه میکنند.
با این حال نمیتوانند قیمت را تا کف قیمتی پایین ببرند و در این شرایط این خریداران هستند که با شکست مقاومت تشکیل شده (خط گردن الگو)، شرایط را برای تایید این الگو در بازار فراهم میکنند و در این شرایط ما با آنها همراه میشویم و آن نماد را خریداری میکنیم تا از انتظار صعودی که در قیمت داریم منتفع شویم!
نکات حرفه ای الگوی سروشانه
الگوهای سر و شانه زیادی در بازار تشکیل میشود که در حالت کلی درصد موفقیت آنها حدود 50 درصد است.
در ادامه مقاله قصد داریم با رعایت نکاتی، درصد موفقیت این الگو را از پنجاه درصد به هشتاد درصد برسانیم!
نکته اول :
به روند قبل از تشکیل الگو دقت میکنیم.
هر چه این روند سریعتر و شارپ تر باشد، احتمال اینکه بعد از تشکیل این الگو نزول را شاهد باشیم خیلی زیادتر میشود.
نکته دوم :
یک اندیکاتور همیشه روی نمودار قیمت اضافه میکنیم (نظیر مکدی).
اگر بین شانه چپ و سر واگرایی داشته باشیم، احتمال موفقیت این الگو به مراتب بیشتر از الگوهایی است که این واگرایی در آنها وجود ندارد.
همچنین به سقف و شانه سر توجه میکنیم و اگر همگرایی بین آنها وجود داشته باشد (یعنی با تشکیل سقف پایینتر روی قیمت، سقف پایینتر هم روی اندیکاتور شاهد باشیم)، آنگاه درصد موفقیت الگو بسیار بالاتر خواهد رفت!
چگونه حد سود الگوی سر و شانه را مانند معامله گر حرفه ای تعیین کنیم؟
وقتی الگوی سر و شانه تشکیل میشود، از خط گردن تا سر را اندازه میگیریم و پس از شکست خط گردن، به همین اندازه امتداد میدهیم.
پس از شکست خط گردن در انتهای روند صعودی، انتظار داریم که قیمت به این اندازه نزول کند و اگر در انتهای روند نزولی باشیم، انتظار داریم که قیمت به این اندازه صعود کند.
با استناد به کتاب مرجع الگوهای نموداری آقای بالکوفسکی احتمال رسیدن قیمت به این حد سود حدود پنجاه تا شصت و پنج درصد است و این در حالی است که احتمال رسیدن قیمت به نصف این میزان به اندازهی هفتاد تا نود درصد خواهد بود.
حال سوال اساسی این است که حد سود را در معامله با الگوی سر و شانه چگونه تعیین کنیم؟
با توجه به اینکه معامله گر حرفه ای باید اجازه دهد که معاملات در سودش به خوبی حرکت کند، لذا توصیه میکنم که معاملات خود را به سه قسمت تقسیم نمایید.
حد سود قسمت اول به اندازهی نصف خط گردن باشد و حد سود قسمت دوم به اندازهی خط گردن و حد سود قسمت سوم را آزاد میگذاریم.
به عنوان مثال اگر حجم مجاز ما برای معامله 0.09 لات باشد، 0.03 لات را برای حد سود اول، 0.03 لات را برای حد سود دوم تنظیم میکنیم و 0.03 لات را هم هیچ حد سودی قرار نمیدهیم و اجازه میدهیم که قیمت حرکت کند و فقط حد ضرر را برای آن معامله تریل میکنیم تا بتوانیم از بیشترین پتانسیل حرکت قیمت بهره ببریم.
چگونه حد ضرر الگوی سر و شانه را مثل معامله گر حرفه ای تعیین کنیم؟
به طور کلی حد ضرر در جایی قرار میگیرد که قیمت فضای کافی برای حرکت داشته باشد.
لذا با تشکیل الگوی سر و شانه، حد ضرر را معمولا بالای سر در انتهای روندهای صعودی و پایین سر در انتهای روندهای نزولی قرار میدهیم.
اما در مواردی این حد ضرر خیلی بزرگ است و باعث میشود که نسبت سود به ضرر معامله دلچسب نباشد.
در این شرایط میتوان از این دو تکنیک استفاده کرد:
- تشکیل فشردگی در شانه راست و قرار دادن حد ضرر بالا یا پایین آن
- پولبک یا تروبک پس از شکست خط گردن
اگر در شانه راست الگویی دیدیم نظیر مثلث یا مستطیل یا هر ظاهری که نشان دهد قیمت یک حرکت رنج را انجام داده است، پس از شکست خط گردن، میتوانیم حد ضرر را بالای آن محدوده رنج قرار دهیم.
در الگوی سر و شانه معکوس هم به همین صورت عمل میکنیم و پس از شکست خط گردن به سمت بالا و تروبک قیمت به آن وارد معامله میشویم و حد ضرر را زیر شانه راست قرار میدهیم.
در حالتهایی که قیمت پس از شکست خط گردن، مجددا برمیگردد و آن را لمس میکند، میتوانیم در آن ناحیه وارد معامله شویم و حد ضرر را هم بالای شانه راست (برای الگوی سر و شانه) و یا پایین شانه راست (برای الگوی سر و شانه معکوس) قرار دهیم.
با رعایت دو نکته بالا در اغلب موارد میتوانیم حد ضرر را کوچکتر از حالت معمول تعیین کنیم و در نتیجه در این شرایط حد ضرر نسبت به حالتی که بالا یا پایین سر قرار میدادیم کوچکتر میشود و در نتیجه با کوچکتر شدن حد ضرر، نسبت سود به ضرر معامله در اغلب موارد بسیار مناسبتر خواهد شد.
چند نکته اساسی و جمع بندی
برای یافتن الگوهای سر و شانه در لایو بازار، لازم است که حتما چشمانمان با این الگو آشنا شده باشد.
لذا باید در گذشته بازار جستجو کنیم و الگوهای سر و شانه را بیابیم و اینکار را برای حداقل 60 الگو تکرار کنیم تا عمیقا متوجه ظاهر و نکات گفته شده در این مقاله بشویم.
مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه نقش بسیار مهمی در موفقیت بلند مدت معامله گر دارد.
با رعایت تمامی نکات حرفه ای گفته شده، با توجه به اصل عدم قطعیت بازار که در سلسله مقالات روانشناسی معامله گری عمیقا صحبت کردیم، متوجه میشویم که باید حتما حد ضرر بگذاریم و در هر معامله میزانی از سرمایه را ریسک کنیم که توانایی از دست دادن آن را داریم.
پیشنهاد میکنم پس از تشخیص الگوی سر و شانه با ویژگیهای گفته شده در این مقاله، نهایتا دو درصد در آن معامله ریسک کنید و حجم معامله را در حالت کلی تعیین کنید.
سپس آن را به سه قسمت تعیین کنید و با یک حد ضرر، سه حد سود که در مقاله گفته شد را برای آنها تعیین کنید. اینگونه میتوانید از تمامی پتانسیل الگوی شناسایی شده بهره مند شوید!
همانگونه که در سلسله مقالات روانشناسی معامله گری عمیقا بررسی شد، هدف ما تبدیل شدن به یک تریدر سودده پایدار است.
لذا با یک یا چند معامله ضررده قرار نیست که کلا الگوی سر و شانه را کنار بگذاریم. بلکه هدف ما این است که در یک بازه زمانی مناسب و پس از انجام تعداد معاملات مناسب (حداقل 30 معامله و حداقل دو ماه)، عملکرد خود در الگوهای سر و شانه را بررسی کنیم و برآیند سود و ضرر را بدست آوریم.
از همان ابتدا میدانیم که درصد موفقیت ما طبق اصل عدم قطعیت بازار، قرار نیست 100 درصد باشد و در حداقل 30 معامله، اینکه توانسته باشیم حتی 15 معامله سودده داشته باشیم که تعدادی از آنها حد سود اول را زده و تعدادی هم حد سود دوم و تعدادی هم بدلیل باز گذاشتن حد سود، نتایج به مراتب بهتری داشته اند، این باعث میشود که در بلند مدت بتوانیم در بازار بمانیم و سودآوری خود را با حرفه ای شدن در این الگو افزایش دهیم.
حتما ببینید
در انتها توصیه میکنم برای تکمیل آموخته های خود در مورد الگوی سر و شانه، ویدئو تکمیلی و مفصل آموزشی 30 دقیقه ای را از لینک زیر مشاهده کنید تا با مثالهای فراوان با این الگو به طور مفصل آشنا شوید.
توصیه میکنم حتما پیج اینستاگرام ما رو دنبال کن و از پستها و استوریهای آموزشی روزانه استفاده کن
- نکته 1: اگر سابقه فعالیت طولانی مدت ترید یا معامله گری در بازار فارکس رو نداری هرگز از ستاپ ها استفاده نکن!
نکته 2 : این مقاله را با دوستان فعالتون در بازارهای مالی حتما به اشتراک بگذارین تا استفاده کنن
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی و کامل و آموزنده. خسته نباشید استاد