چطور بر ایده آل گرایی در معامله غلبه کنم؟
آیا دچار ایده آل گرایی در معامله شده ام؟
- از اینکه اشتباهی کنید، نگران میشوید؟
- اگر همین الان پولی را از دست بدهید، چه قدر ناراحت میشوید؟
- وقتی میخواهید تصمیم گیری کنید، خیلی طول میکشد؟
- خیلی وسواس به خرج میدهید که بهترین تصمیم را بگیرید؟
- اگر اشتباهی مرتکب شده باشید، میتوانید خودتان را ببخشید و به خودتان بگویید “من دوستت دارم”!؟
اگر احساس میکنید که سوالات بالا برایتان آشنا است و کم و بیش در ذهنتان چنین تفکراتی دارید، باید بگویم که احتمالا کمی ایده آل گرا یا کمال گرا هستید و اگر نسبت به آن بی توجه باشید، شاید به معاملات شما در آینده ای نه چندان دور آسیب بزند (شاید هم تا الان زده باشد!)
پس در این مقاله با من همراه باشید تا راجع به ایده آل گرایی در معامله گری کمی عمیق شویم و راهکارهای کنترل آن را هم بررسی کنیم!
ویدئوی دوشنبه های فارکسی این هفته و نکات مهمش رو با دقت ببینید
تحلیل بازار فارکس در تاریخ هفته اول می 2022:
ممنون که برای پیشرفت خودت با من (فردین ترکفر) همراه هستی. اگر برای اولین بار هست که دوشنبه های فارکسی رو مشاهده میکنی لازمه بگم که دوشنبه هر هفته ستاپ های معاملاتی و تحلیل هفتگی بازار فارکس برای شما دوستان عزیزم با این رویکرد که بازار در هفته پیش رو به چه صورت عمل می کنه تهیه و انتشار داده میشه.
توجه: این وب سایت فقط برای مقاصد آموزشی است. به همین دلیل، هیچ یک از محتویات آن نباید به عنوان توصیه سرمایه گذاری و یا توصیه خرید یا فروش سفته بازانه هر ابزار مالی تلقی شود. کاملاً آگاه باشید که معامله با مارجین ریسک بالایی دارد و ممکن است برای همه سرمایه گذاران مناسب نباشد.
هر کسی که در این تجارت سوداگرانه شرکت می کند این کار را تنها تحت مسئولیت خود انجام می دهد. از این رو، این وب سایت و نویسندگان آن هیچ مسئولیتی در قبال هرگونه رابطه مستقیم یا غیرمستقیم با سرمایه گذاری یا تصمیمات سوداگرانه اتخاذ شده توسط خواننده ندارند. نتایج ارائه شده، واقعی یا شبیه سازی شده، هیچ تضمینی برای عملکرد آتی ارائه نمی دهد. آنها بر اساس شرایط بازار گذشته هستند و بنابراین، باید فقط برای اهداف اطلاعاتی استفاده شوند.
کمال گرایی بزرگترین مانع موفقیت معامله گر
یکی از بزرگترین شیطانهای معامله گری، احساس صد درصد بودن است! “صددرصد تحلیلم دقیق باشد! صددرصد درست پیش بینی کرده باشم! صددرصد الگو را درست تشخیص داده باشم!” معامله گر باید بداند هیچ چیز صددرصدی در بازار وجود ندارد و کل بازار بر مبنای احتمالات است و همیشه معامله گری دارای عدم قطعیت است و هیچ چیز صددرصدی وجود ندارد!
چرا به ایده آل گرایی دچار میشویم؟
ایده آل گرایی عمدتا اکتسابی است یعنی شرایط خانواده و یا مدرسه و یا اجتماع باعث بروز چنین رفتارهایی در اشخاص میشود و هرگونه استانداردهای بی عیب و نقصی که مثلا از پدر و مادر به شخص ابلاغ شده که اجرا شود، در او نهادینه میشود و او با تکرار این رفتارها باور میکند که باید بی عیب و نقص باشد. از طرف دیگر، روح انسان آزاده است و نمیخواهد از دستورات دیگران تبعیت کند و این استانداردهای نهادینه شده توسط دیگران در او، باعث ایجاد احساس خستگی درونی میشود که به صورت خشم خودش را نشان میدهد!
این باور که برای حل یک مساله فقط یک راه وجود دارد، در نهاد اکثر تریدرها از کودکی تا بزرگسالیشان در خانواده و مدرسه قرار داده شده است و آنها فکر میکنند باید با بازار هم همینگونه برخورد کنند درحالیکه بازار سراسر عدم قطعیت است و اصلا نمیتوان انتهای مسیر را دید. فقط باید سعی نمود آهسته آهسته پیش رفت و این با ایده آل گرایی اکثر افراد در تناقض است و باعث نکوهش درونی شخص توسط خود و زجر او میشود.
ایده آل گرایی چگونه بر ذهن تریدر اثر میگذارد؟
کسی که فکر میکند باید بی نقص باشد، هیچوقت به مقصد نمیرسد و همیشه فکر میکند یک چیزی کم است! این افراد حتی اگر به مقصد هم برسند، همچنان یک حس خلا و ناامیدی دارند و فکر میکنند یک جای کار ایراد دارد! قرار نیست معامله صد درصد برود و به حد سود ما برسد! خیلی از معامله گران درست معامله میکنند ولی در زمان مناسب خارج نمیشوند و نشانه های خروج را هم میبینند ولی فکر میکنند باید حتما آنچیزی که آنها فکر میکنند اتفاق بیفتد و در اکثر مواقع نه تنها همان سود را هم نمیگیرند بلکه بازار آنها را با ضرر از معامله خارج میکند!
خطر ایده آل گرایی برای معامله گری که سیستم معاملاتی دارد!
همانگونه که در ویدئو پلن معاملاتی و استراتژی معامله گری توضیح داده شد، یک معامله گر حرفه ای پلن معاملاتی خود را مینویسد و در طول زمان از معامله گری در بازار بازخورد میگیرد و سیستم معاملاتی خود را اصلاح میکند. ایده آل گرایی باعث پویایی افراد و شکوفایی خلاقیت آنها در ابتدای مسیر میشود و این افراد اغلب سیستمهای سودده ای میسازند ولی پس از مدتی به قول معروف “از قضا سرکنگبین صفرا می افزاید“، و به دلیل ایده آل گرایی، گمان میکنند که سیستم آنها نقص دارد و درنتیجه آن را اجرا نمیکنند و سیستمی که اتفاقا میتوانست عامل موفقیت آنها باشد، اکنون به عاملی دست و پاگیر تبدیل میشود. درواقع ایده آل گرایی باعث شده است که معامله گر دنبال سیستمی باشد که 100 درصد بتواند بازار را پیش بینی کند و بداند چه زمانی بازار بالا میرود و چه زمانی بازار پایین میرود! این غیر ممکن است!
باز هم تکرار میکنم چون بازار بر اساس احتمالات است و هیچ چیز 100 درصدی وجود ندارد!
عدم موفقیت سیستم معاملاتی با تله ذهنی کمال گرایی
خیلی از افراد سیستمی که فقط در گذشته بازار تست شده و در شرایط واقعی بازار مورد ارزیابی قرار نگرفته است را ملاک قرار میدهند و شروع به معامله گری با پول واقعی میکنند! درحالیکه هنوز نمیدانند که این سیستم آیا با روحیات آنها سازگار است یا خیر! و عمدتا با چند ضرر پشت سر هم، آنها این سیستمها را رها میکنند و در یک چرخه باطل دوره های آموزشی یا سیستم های معاملاتی می افتند و نتیجه چیزی به جز اتلاف عمر و هزینه برایشان نخواهد بود.
کمال گرایی تا آنجا ممکن است پیش برود که فرد حتی بهترین سیستم معاملاتی را هم داشته باشد، ولی ترس اجرا کردن آن، باعث منفعل شدن او شود! این افراد یادشان رفته است که “به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل!” و تا اشتباهی نباشد، تجربه ای هم نیست…!
با 4 راهکار بر ایده آل گرایی در معامله غلبه کن
هنگامی که تشخیص دهیم که مشکل، سبک معامله گری ما نیست، بلکه نحوه تفکر ما در مورد آن است، میتوانیم در صدد کنترل آن بربیاییم!
در ادامه چند راهکار مناسب و عملیاتی برای کنترل ایده آل گرایی ارائه میشود:
- تمرکز بر نقاط قوت بجای نقاط ضعفمان!
یکی از راه های عملیاتی برای تقویت نقاط قوت از طریق شکرگذاری است! هر روز از بابت چیزی که از خودمان راضی بودیم، شکرگذاری کنیم و آن را بنویسیم و این لیست را هر هفته، طولانی تر از هفته قبل کنیم! با این کار از خودمان قدردانی میکنیم و در نتیجه این قدردانی، خودمان را بیشتر دوست خواهیم داشت و احساس ارزش میکنیم و با این احساس ارزش درونی، تمرکزمان بر نقاط قوتمان میرود و این به مرور باعث تقویت اعتماد به نفس و درنهایت تقویت عزت نفس میشود و با این اعتماد به نفس و پذیرش خود، میتوانیم راحت تر و با آرامش تر، چالشهای خود در زندگی و همینطور معامله گری را حل کنیم و به خودآگاهی در ترید برسیم.
2. بجای فکر کردن به موضوعاتی از قبیل: “امروز پیش بینیهای درستی داشته باشم” و یا ” امروز ترید ضررده نداشته باشم” سوالهای مناسب از خود بپرسیم.
مثلا بگوییم: چگونه میتوانم تریدر بهتری بشوم؟ چگونه میتوانم ترید را برای خودم لذت بخش تر کنم؟ چگونه میتوانم نتایجم را کمی بهبود دهم؟ پرسیدن این سوالات باعث تغییر تمرکز فکری در لحظه میشود و باعث میشود که از تفکر ایستا به سمت تفکر رشدی برویم و ذهن ما بجای مشکلات حل نشدنی، بر چالشها تمرکز کند و به ما راهکار ارائه کند!
3. باور عمیق به به اینکه بازار براساس احتمالات است و هرچیزی ممکن است اتفاق بیفتد:
پس ما نمیتوانیم 100 درصد بازار را کنترل کنیم و لازم نیست به این دلیل دچار ترس و نگرانی عدم پیشبینی قطعی آن شویم! بلکه تنها کاری که باید بکنیم اجرای سیستم خود در آرامش کامل و ترید در لحظه حال و رها ردن نتیجه است…
4. در مقاله ترس در معامله گری، تمرینی برای کنترل ترس ارائه کرده ام که آن تمرین برای کنترل ایده آل گرایی هم میتواند به شدت کمک کننده باشد. توصیه میکنم آن تمرین را هم مرور کنید و با تکرار روزانه 5 دقیقه برای دو هفته کاری، نتایج محسوس خواهند بود!
جمع بندی
کسی که ایده آل گرایی در معامله است، به شدت به جزئیات توجه میکند و همین موضوع باعث میشود که شفافیت لازم در معامله گری را از دست بدهد! لذا ابتدا باید به کلیات بازار و اینکه کجای معامله قرار داریم و قرار است به چه سمتی برویم تمرکز کنیم بعد درگیر جزئیات شویم و مجددا به کلیات برگردیم و آنها را پیگیری کنیم! به این صورت تصویر شفاف و واضحی از معاملات خود داریم!
خودمان را دوست داشته باشیم با همه کمی و کاستی هایی که داریم! یادمان نرود که قرار نیست مشکلها را بپذیریم؛ بلکه در حال تلاش برای پذیرفتن خودمان هستیم تا بتوانیم آن چالش را حل کنیم و با حل هر چالش، هوش خود را در آن موضوعات تقویت کنیم و با ایجاد این توانمندی در طول زمان، اعتماد به نفس خود را تقویت کنیم.
هریت بریکر از تاثیر منفی کمال گرایی اینچنین میگوید:
تلاش برای برتری به شما انگیزه می دهد. تلاش برای کمال باعث تضعیف روحیه می شود.
(Striving for excellence motivates you; striving for perfection is demoralizing)
سخن آخر : هیچ 100درصدی در بازار معاملات وجود ندارد
بهترین کاری که به عنوان یک معامله گر میتوانیم انجام دهیم، همان اجرای سیستم معاملاتی تست شده خودمان است! چه با ضرر معامله را ببندیم و چه با سود! بهترین کار اجرای سیستم و بودن در لحظه حال است! حال اینکه در طول زمان سیستم را بهبود دهیم یک چیز کاملا طبیعی است ولی اینکه فکر کنیم باید ایده آل باشیم یک تفکر غلط است چون بازار هیچوقت صددرصدی نیست و هرچیزی ممکن است اتفاق بیفتد.
توصیه میکنم حتما پیج اینستاگرام ما رو دنبال کن و از پستها و استوریهای آموزشی روزانه استفاده کن
- نکته 1: اگر سابقه فعالیت طولانی مدت ترید یا معامله گری در بازار فارکس رو نداری هرگز از ستاپ ها استفاده نکن!
نکته 2 : این مقاله را با دوستان فعالتون در بازارهای مالی حتما به اشتراک بگذارین تا استفاده کنن
12 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود…❤🌹
عالی بود استاد،خدا قوت،مقالات فوق العاده هستن👌🏻👌🏻👌🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻❤
سلام وقتتون بخیر و شادی 🌹 مقاله بسیار مفید و کاربردی بود سپاسگزارم که به اشتراک میگذارید “به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل!” و تا اشتباهی نباشد، تجربه ای هم نیست…!
سلام و احترام
متشکرم از بابت ارسال نظرتان و خوشحالم که مفید بوده است.
۳ مقاله قبلی که مرتبژ هستند را هم بخوانید❤️
سلام وقت بخیر خدمت استاد عزیز. ضمن تبریک روز استاد جای تشکر داره برای همه لطف و بزرگواریهای شما که بی چشمداشتی و با خلوص نیت این آموزشها رو در اختیار همه میگذارید. استاد در مورد مقاله عالیتون باید بگم واقعا خیلی زمان لازم تا بتونیم به درک حقیقی این مطالب پی ببریم. چون ترید کار ذهنی و من به شخصه مشکل دارم بابت ذهنی کارکردنش ولی برای اینکه بتونم در بلند مدت بصورت حرفه ای این مسیر رو برم باید همه این موارد رو اجرا کنم. ممنون میشم بیشتر درمورد نحوه آمادگی ذهنی هم راهنمایی بفرمایید. بزرگوارید و خدا قوت.
متشکرم و عرض ادب و ارادت.
منظورتان را دقیقتر بیان کنید تا در مقاله دیگری بتوانم راجع به انبنویسم متشکرم
عالی.ممنون بابت انتقال اطلاعات و تجربه.هیچ صد درصدی وجود ندارد.❤🌹
سپاس از لطف شما دقیقا همیناست👌🏻❤️
در خصوص مقاله این هفته خیلی با اهمیت و کاربردی هست سپاس بیکران از شما
بزرگوارید و عرض ادب و ارادت پرسود باشید وامیدوارم کاربردی باشد
سلام وخدا قوت خدمت شما جناب ترکفر عزیز
خیلی مفید و کاربردی بود فقط با هم تفاوت نظر داشتیم من کاملا ریزشی ارزیابی کردم پوند /فرانک رو و انتظار نزول بیشتر داشتم
که حالا من منتظر هستم ببینم شرایط هفته جاری روی این جفت ارز به چه صورت پیش میره
خیلی از شما سپاس گزارم
بسیار خوب جناب کوهزاد. طبق استراتژی وروش تحلیلی خود پیش بروید اینگونه بهتر میتوانید تصمیمگیری کنید و همینطور مدیریت معامله همبرایتان بهتر خواهد شد