حد ضرر یا استاپ لاس (stop loss) چیست؟
چقدر میتوانید ضرر بدهید برای رسیدن به یک سود مشخص؟
آیا شده تحلیل انجام بدهید و با چند پیپ استاپ شما فعال شود و دوباره در جهت تحلیل شما حرکت کند؟
بنظرتان راه حلی برای این مسئله وجود دارد؟
تا انتهای این مقاله با ایزی پیپس همراه باشید، تا راه حل مناسب و عملی را بهمراه یک نکته مهم و طلایی برای تعیین حد ضرر به شما آموزش دهیم.
دلایل استفاده از حد ضرر یا استاپ لاس ( Stop Loss ) چیست ؟
اگر علاقه مند به کار و تحلیل بازارهای مالی ( چه بازارهای بورس و چه بازار بورس بین الملل ) هستید باید همیشه مدنظر داشته باشید این بازارها بخاطر پویا بودن بازار، شرایط اقتصادی و سیاسی متغیر و غیره نمیتوان همیشه انتظار داشت قیمت در جهت تحلیل شما حرکت کند زیرا این بازار از معامله گران بسیاری تشکیل شده است که هر کدام تحلیل خود را برای قیمت دارند. پس اگر قصد فعالیت در این عرصه را دارید باید با مفهموم ضروری و مهم استاپ لاس یا حد ضرر قبل از تعیین حد سود آشنا شوید و نحوه تعیین صحیح آن را بیاموزید.
مفهوم حد ضرر : حد ضرر چیست؟
یک معامله گر بعد از تحلیل سهم با استفاده از روشهای مورد نظر خودش و تعیین دقیق نقطه ورود انتظار این را دارد که سهم در جهت تحلیل پیش رود و به حد سود مورد نظرش برسد اما اگر به هر دلیلی (تحلیل اشتباه، ورود در خلاف جهت روند یا محاسبات اشتباه نقطه ورود و غیره) برخلاف تحلیل حرکت کند در اینصورت با دو گزینه مواجه هستید:
1- منتظر بمانید قیمت بعد از کاهش به قیمت خرید ما بازگردد.
2-بعد از کمی کاهش قیمت از بازار خارج شوید.
باقی ماندن در سهام بدون هیچ برنامهای تا زمانی که به قیمت موردنظر ما برسد، ریسک زیادی دارد چرا که میتواند منجر به از دست رفتن بخش اعظمی از سرمایه شود. خروج از سهام بعد از تحمل مقداری کاهش، منطقیتر به نظر میرسد؛
پس باید برای این خروج برنامه ای قبل از ورود به سهام داشته باشید.
حد ضرر ابزاری است که سرمایهگذاران به کمک آن میتوانند درصورتیکه سود موردانتظار محقق نشد، از ضرر بیشتر و از بین رفتن اصل سرمایه جلوگیری کنند.
یکی از اصول اولیه ای که برای کار در بهترین بازارهای مالی ضروریست، حفظ سرمایه است. پایبندی به حد ضرر مشخص شده و جلوگیری از زیان هر چه بیشتر از اصول اولیه پایداری در بازارهای مالی است. زمانی که قیمت برخلاف انتظار و محاسبات شما پیش رفت با توجه به حد ضرر و به دور از تصمیمات آنی و احساسی به موقع سهم را فروخته و از سرمایه خود حفاظت کنید.
چقدر از پولتان را حاضرید به خطر بیندازید؟
روانشناسی معامله گر در ضرر
روانشناسی معامله گر اصطلاحی آشنا برای افراد حرفه ای در بازار سرمایه و کسب و کار است. چون تمام سرمایه گذاران یک یا چند مرتبه در معاملات سهام خود دچار زیان شدهاند؛ ولی تفاوت بین معامله گر حرفه ای و مبتدی در این است که ضرر خود را به حداقل برسانند. از نظر روانشناسی بازار بورس، برای به دست آوردن موفقیت مستمر و پایدار در بورس علاوه بر ورود درست به سهم، خروج به هنگام از سهم بسیار موثر است.
افراد حرفه ای و کهنه کار هم نمیتوانند صد در صد ادعا کنند که تمام انتخابهای آنها درست بوده است. بلکه در طول فعالیت خود در این بازار سهامی را خرید کردهاند که سهم آنها با زیان مواجه شده است. در اینجا فردی موفق است که کاملا در هنگام ضرر حد ضرر سهم خود را رعایت کرده و در هنگام سیو سود بیشترین سود را گرفته است.
از نظر روانشناسی معامله گر بسیاری از معامله گران ناموفق در بازار سرمایه، از فروش سهام در شرایط زیان خودداری میکنند و حد ضرر برای خود نمیگذارند. دلایل زیادی برای این رفتار وجود دارد که از جمله این موارد میتوان به اعتماد کردن به تحلیل ها در شبکههای اجتماعی و غیره اشاره نمود. افرادی در این شرایط موفق هستند که به طرح و حد ضرر تعیین شده پایبند بوده و به موقع بخرند و بفروشند.
نحوه تعیین و اعمال حد ضرر چگونه است؟
تشخیص قیمت و زمان فروش سهام، نیاز به تجربه و اطلاعات کافی دارد. برای حفظ سرمایه و رسیدن به سود، لازم است قبل از خرید هر سهمی روندها، مقاومتها حمایتها، وضعیت بنیادی و… سهم را بررسی کنیم. روش تعیین حد ضرربرای هر معامله گری متفاومت است و به استراتژی تحلیل بستگی دارد اینکه قرار است دربازار فارکس کار کند یا بازار بورس و یا اینکه تکنیکالیست است یا فاندامنتال کار!
بطور مثال پویایی زیاد بازار فارکس سبب میشود معامله گران بعد ازانجام تحلیل تکنیکال و مشخص کردن نقطه مناسب ورود حد ضرر را هم در قدم بعدی تعیین کنند مثلا اگر در کف کانال قیمتی هستند حد ضرر را کف کانال انتخاب میکنند و یا محل تشکیل الگوی قیمتی در کف یا سقف دو قلو را به عنوان حد ضرر تعیین میکنند. در بازار بورس بخاطر داشتن دامنه نوسان پویایی زیاد بازار فارکس را ندارد اما این موضوع دلیل نمی شود شما قبل از ورود به معامله خرید مقداری مشخص برای حد ضرر یا استاپ لاس در نظر نگیرید چون در غیر اینصورت دارایی خود را از دست خواهید داد.
برای حد ضرر باید یک مرز مشخص را در نظر داشته باشید بطوریکه این مرز مشخص می کند درصورت رسیدن قیمت سهم به آن بدون تامل و عاری از احساس از سهم خارج شوید.
برای تعیین حد ضرر قاعده و قانون ثابتی وجود ندارد و چیزی نیست که بشود برای همگان به طوری یکسان و مشخص تعیینِ تکلیفش کرد. هر سرمایه گذاری باید با توجه به روحیات خود، حد ضرر خاص خودش را انتخاب کند.
احتمالا تا به این جای کار متوجه شدهاید که حد ضرر یک فاکتور نسبی است؛ بنابراین نمیتوانیم برای تعیین و محاسبه آن از فرمول ثابت و مخصوصی استفاده کنیم؛ با این وجود مشخص کردن حد ضرر از الزامات دنیای سرمایه گذاری است. برای انتخاب یک حد ضرر متناسب باید دو عامل مهم قیمت سهام و حجم معامله را در نظر داشته باشیم. پس از مشخص کردن حد ضرر، تلاش کنید در شرایط نامساعد روحیه خود را حفظ کرده، از احساسی برخورد کردن بپرهیزید، ضرر را قبول کنید و حد ضرر را تغییر ندهید. در کلیت سعی کنید وارد معاملاتی نشوید که نسبت سودشان به ضرر کم باشد و بدانید ریسک کمتر، مساوی وجود فرصت بیشتر برای خطا خواهد بود.
چگونه حد ضرر را اصولی انتخاب کنیم؟
کلیدی ترین نکته حد ضرر
در این قسمت قصد داریم تا برای شما یک نکته طلایی و کلیدی در تعیین حد ضرر یا استاپ لاس در اختیارتان قرار دهیم.
در علم تحلیل هر تحلیلگر و معامله گری از ابزارهای خاص خودش برای تحلیل بازار استفاده میکند و این بازار بخاطر گستردگی که دارد می توان به روشهای مختلف تحلیل را انجام داد بطور مثال یک سری از افراد روش تحلیل کلاسیک را انتخاب می کنند و با کمک الگوها مناطق برگشت قیمت یا ادامه روند قیمت را با کمک اندیکاتورها تعیین می کنند، تعدادی از تحلیلگران روش پرایس اکشن را بکار می گیرند و با استفاده از حرکات واقعی قیمت تصمیمات خود برای انجام معاملات را بگیرد؛ این گروه معتقدند که برخلاف دیگر تریدرها که با استفاده از اندیکاتورهایی که همیشه عقب تر از قیمت فعلی بازار هستند اقدام به تحلیل حرکات قیمت میکنند.
تحلیلگرانی هم داریم که از روش الیوت و شمارش امواج اقدام به ترید در بهترین بازارهای مالی برای سرمایه گذاری می کنند و دیگر انواع مختلف از تحلیلگران را داریم که همه این تحلیلگران در نهایت تلاش دارند که از این بازار بزرگ سود خود را کسب کنند ولی مورد مهمی که تحلیلگران موفق و حرفه ای آن را حتما انجام می دهند تعیین نقطه خروج فوری یا حد ضرر است.
اما جدای از روش تعیین حد ضرر برای تحلیل در اینجا تصمیم داریم روشی را به شما بیاموزیم که با کمک آن می توان حد ضرر معقولی را در نظر گرفت که با یک شادوی چند پیپی حد ضرر شما فعال نشود و می توان از تحلیل مراقبت کرد!!!
اگر این نکته را برای تعیین حد ضرر رعایت نکنید باخته اید!
همیشه در بازار بعد از تعیین نقطه مناسب جهت خرید سهم و ورود به بازار حد ضرر را تعیین کنید و سپس یک فاصله 5 الی 10 پیپی از حد ضرر خود را لحاظ کنید!
دلیل انجام این کار اختلاف بین بروکرها یا واید شدن اسپرد ( اسپردها زمانی واید ” wide ” یا گسترده می شوند که کمبود نقدینگی یا عدم اطمینان در بازار افزایش می یابد مانند زمانی که قرار است خبرهای مهمی در بازار منتشر شود و عدم اطمینان در بازار افزایش می یابد و اسپرها واید میشوند) است.
در این بخش نکته بسیار مهم و حائز اهمیت را برایتان خواهیم گفت، نکته ای که میتوانیم به جرات بگوییم جزو نکات برجسته و مهم حد ضرر است:
بعد از تعیین حد ضرر برای هر معامله سعی کنید یک حاشیه امن 5 الی 10 پیپی برای آن در نظر بگیرید.
در ادامه مطلب سعی کرده ایم چند نمونه از مثالهای عملی برای این نکته مهم و فوق العاده را برایتان به تصویر بکشیم تا این موضوع بصورت کامل و شفاف قابل درک شود.
در اینجا به ذکر چند نمونه عملی از این نکته مهم می پردازیم:
بطور مثال همانگونه که مشاهده می کنید اگر قرار بود در برخورد سوم به خط روند وارد معامله سل شویم اگر حد ضرر را شکست خط روند در نظر می گرفتیم به راحتی در کندل چهارم از معامله خارج می شدیم و استاپ ما زده می شد اما اگر حاشیه امن 10 پیپی را لحاظ می کردیم نه تنها حد ضرر زده نمی شد بلکه معامله را با سود نیز می بستیم!
بعنوان مثالی از نواحی حمایت و مقاومت در شکل بالا منطقه حمایتی مشخص شده (کادر سبز رنگ) اگر در برخورد سوم وارد معامله بای یا لانگ می شدیم در صورتی که حد ضرر را شکست حمایت در نظر می گرفتیم در چند کندل بعدی استاپ ما زده میشد ولی با رعایت فاصله ایمن 10 پیپی می توانستیم سود 300 پیپی را نیز بدست آوریم!
در مثال بالا قیمت بعد از تثبیت منطقه مقاومت دریزش کرده و برای بار دوم که به این منطقه رسیده است نتوانسته آن را بشکند درصورتی که در این منطقه اگر وارد پوزیشن سل می شدید با برگشت کندل چهارم به بالای حد ضرر دچار زیان شده و از بازار خارج می شدید! اما در صورتی که با رعایت فاصله 10 پیپی برای حد ضرر می توانستید سود عالی از بازار نصیب خود نمایید.
همونطور که در نمونه های عملی بالا مشاهده کردید رعایت این نکته طلایی و کلیدی که بسیار عملی است شما را نه تنها با حد ضرر و استاپ مواجه نمی کند بلکه سودهای بازار را نیز از دست نخواهید داد.
نتیجه گیری : تصمیم نهایی با شماست!
مهم نیست شما برای اولین بار است که وارد دنیای معامله گری شده اید یا سالهاست که در این عرصه مشغول به کار هستید نکته مهمی که میتواند شما را در این بازار حفظ و سرمایه شما را از نابودی و صفر شدن نجات دهد استاپ لاس یا حد ضرر است!
پایبندی به اصول تحلیل و جلوگیری از برخورد احساسی در مواجهه با ضرر است که شما را برای تریدهای بعدی زنده نگه می دارد.
نکته آخر اینکه حاشیه امن ذکر شده برای حد ضرر موردی است که در صورت استفاده از آن نه تنها معامله شما از استاپ خوردن سریع محفوظ می ماند بلکه سبب می شود از بازار سودها عالی کسب کنید.
7 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی عالی و کاربردی.
ممنون از شما ب خاطر یاداوریتون از این مورد
بسیار عالی
یکی از ضروریات ترید ، حدضرر مطمئن
به نکته های خوب و عالی و کلیدی اشاره کرده اید . رعایت این نکات باعث سودآوری و کاهش ضرر میشود . بسیار عالی
سلام و درود وقتتون بخیر و شادی ممنون از بابت اطلاعات بسیار مفیدی که از تجربه چندین ساله ی گروه سفیران را در اختیار ما میزارید نکته خیلی خوبی بود و من به عنوان یک دانشجوی تازه کار سعی میکنم که اول حد سود به ضررم خیلی عالی باشه و در نقاطی مثل حمایت و مقاومت و خط روند یا کانال حد ضرری رو که انتخاب کردم با یک فاصله ۱۰ پیپی قرار بدم یک دنیا ازتون سپاسگزارم عالی بود🙏🌹
مطالب بسیار عالی و آموزنده بودن
شاد و پیروز باشین ❤️
عالی بود 👍👍👍
بنظرم خیلی عالی بیان کرده بودین. خیلی ساده بود مطلبتون. عالی بابت این سایت خوبتون