توکنومیک (Tokenomic) یا اقتصاد توکنی چیست؟

- نویسنده : علیرضا وکیلی
- منتظر دیدگاه شما هستیم
- مدت زمان مطالعه : 10 دقیقه
توکنومیک چیست؟
چقدر با این واژه آشنایی دارید؟
از اهمیت توکنومیک زمان سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال اطلاع دارید؟
اگر فعال بازار ارز دیجیتال هستید، چند دقیقه از وقت خود را به خواندن این مقاله و آشنایی بیشتر با این مفهوم بسیار مهم، اختصاص دهید.
توکنومیک چیست؟ تعریف افتصاد توکنی به زبان ساده
توکنومیک یا اقتصاد توکنی یا نحوه عرضه توکن یکی از موضوعات مهم و مطرح در حوزه بازار ارزهای دیجیتال است که در هنگام انتخاب ارز و پروژه برای سرمایه گذاری بلند مدت باید حتما به آن توجه داشت!
Tokenomic از دو کلمه Economy و token ساخته شده که به معنای بررسی تعداد واحدهایی از یک ارز، کوین یا توکن که در مارکت عرضه شدهاند می باشد.
عرضه و توزیع توکن ها چگونه است؟
در بازار ارزهای دیجیتال هر ارز یا توکن به تنهایی دارای یک تعداد مشخص یا تعداد غیر مشخص توکن و ارز می باشد.
یعنی چی؟! مثالی که در ادامه می نویسم با دقت بخوانید :
مثال
“دوجکوین” یک میم بزرگ و شناخته شده است که عرضه آن نامحدود بوده و به عبارتی هیچ محدودیتی در مورد تعداد آن وجود ندارد.
اما از طرفی دیگر بیتکوین را داریم.
ارزی که کل تعداد استخراج آن 21 میلیون می باشد.
و علاوه بر این تعداد کل بیتکوین ها محدود است!
تا اینجا اندکی با این موضوع آشنا شدید. این را هم در نظر داشته باشید که نحوه عرضه و توزیع برای هر توکن متفاوت با دیگری است.
مثال
هر توکن با توجه به برنامه ریزی های تیم و نقشه راه، فعالیت میکند.
مثلا ارز x با توجه به نوع فعالیت و نقشه ای که برای هدف خود دارد، سالانه 10 میلیون توکن x آزاد می کند و کل میزان عرضه آن ارز 100 میلیون x خواهد بود.
توزیع توکن ها یعنی اینکه چه میزان از توکن ها به عنوان پاداش ، یا اینکه برای تیم و سرمایه گذاران و یا حتی برای بخش های دیگر می باشد.
اهمیت توکنومیک زمان سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
زمانی که بازار در حال اوج گرفتن بود توکن های زیادی وارد بازار شدند، خیلی از این توکن ها هنوز در مرحله اول راه اندازی بودند که با توجه به اینکه صرفاً ترند شده بودند، مردم میل به سرمایهگذاری در این توکن ها را داشتند، اما متاسفانه هیچکس به نحوه عرضه توکن توجه ای نداشت!
مثل “slp” نمونه بارز یک ارزی که با توجه اینکه عرضه نامحدودی داشت اما مدام توسط افرادی که خودشان را استاد بازار مینامند معرفی شد و تکنیکالیست هایی که ادعا داشتند، مدام از این ارز واچ لیست و سیگنال میدادند!
اما در حالی که ریزش این ارز علت ساده ای داشت و دلیل آن عرضه نامحدود بود و علاوه بر آن، این ارز پاداش یک بازی بود و اصلا کاربردی نداشت. به همین سادگی میلیارد ها میلیارد تومان از بین رفت!!!
یا ارز “filecoin” که با ریزش این ارز از سقف قیمتی 200 دلار ، عده ای از اساتید آن را ارزنده نامیدند و با این استدلال که اگر به سقف برسد فلان قدر رشد و سود خواهد داد!! درحالی که اصلا ریزش این ارز بخاطر افت بازار نبود، بلکه میزان عرضه افزایش یافته بود و این باعث افت قیمت شده بود!!! پس رسیدن به سقف قیمتی نیاز به مارکت خیلی بزرگ و غیر ممکنی داشت.
سخن آخر :
کشور خود را در نظر بگیرید که بدون داشتن هیچ میزان سقف تعیین شده ای، مدام با دستور بانک مرکزی دست به چاپ پول میزند و در نهایت منجر به تورم بالا و کاهش ارزش پول میشود و در نهایت ارزش ریال پیوسته افت و ریزش خواهد داشت.
با استفاده از این موضوع کلاهبرداری های بزرگی در بازار شکل میگیرد و در کنار کلاهبرداری ها نیز افت بزرگ بسیاری از پروژه ها و رشد نداشتن در بازار یا مارکت که بخاطر افزایش بی رویه عرضه می باشد را شاهد هستیم و متاسفانه اکثریت افراد کم تجربه بدون اینکه کوچکترین مطلبی در این زمینه مطالعه کرده باشند و بدون در نظر گرفتن این موضوع به نظریه پردازی و مطرح کردن دلایل بی ربط می پردازند.
در مقاله بعدی بیشتر در مورد کلاهبرداری هایی که در دنیای ارز های دیجیتال انجام میشود صحبت میکنیم.

علاقه مند به بازار های مالی و ایده های نو
کسی که دوست داره که همیشه به روز باشه چون میدونه که با زمان نمیتونه مبارزه کنه.
برای موفق شدن نیاز نیست که کار های تکراری انجام بدی، فقط یه اتفاق جدید میخواد تا همه چیز برات تغییر کنه
دیدگاهتان را بنویسید