مفهوم فیبوناچی در تحلیل تکنیکال و ابزارهای شگفت انگیرش
مفهوم فیبوناچی چیست و چگونه در تحلیل تکنیکال به معامله گران کمک می کند؟ بزرگترین سعی همه معامله گران این است که بتوانند به کسب سود و درآمد بپردازند و برای رسیدن به این هدف سعی می کنند در تحلیل های خود از ابزارهای مختلفی استفاده کنند. ابزارهایی که به آنها نقاط برگشت بازار یا نقاطی برای حد سود را نشان دهند. معامله گران بازار بسیاری از حرکات قیمت و جهت های روند را می توانند از طریق ابزارها تعیین کنند.
در این مقاله هدف ما این است که یکی از ابزارهای رایج و بسیار کاربردی برای اهداف نقاط بازگشت روند و حد سود را به شما آموزش دهیم ، پس تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
فیبوناچی چیست؟
مفهوم فیبوناچی در بازار مالی عبارت است از خطوط حمایت و مقاومت و سطوح فیبوناچی یکی از پر طرفدار ترین ابزارها در تحلیل تکنیکال می باشد که توسط فیبوناچی (Fibonacci) ریاضیدان ایتالیایی، اعداد فیبوناچی مطرح شد. ترتیب اعدادی که فیبوناچی سالها قبل بر آنها تاکید کرد، بعدها در بازارهای مالی و بورس نیز بهکار برده شد، بهطوری که نتایج جالبی را رقم زد. از اینرو استفاده از سری اعداد فیبوناچی در تحلیل، به یکی از ابزارهای مهم و پرکاربرد تحلیلگران تبدیل شد.
آشنایی با سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال
یکی از اصول مهم در تحلیل تکنیکال که بسیار کاربردی و جزو نکات اساسی است و باید قبل از هر کاری در روی چارت انجام شود مشخص کردن نواحی حمایت و مقاومت در قیمت است، یعنی نواحی که قیمت نتوانسته بیشتر از آن منطقه ریزش و یا صعود کند.
انواع سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال
- حمایت و مقاومت استاتیک
- حمایت و مقاومت داینامیک
در اینجا قصد نداریم بصورت کامل به توضیح این موارد بپردازیم ولی بصورت خلاصه آن ها را بررسی می کنیم.
نحوه رسم خطوط حمایت و مقاومت استاتیک
حمایت و مقاومت استاتیک همانطور که از نامش پیداست بصورت ثابت در نمودار رسم می شود و بصورت خطوط افقی یا ناحیه حمایت و مقاومت می باشد.
برای رسم حمایت و مقاومت داینامیک از خط روند (Trend Line) استفاده می شود.
در تصاویر زیر این موارد دقیق تر نشان داده شده اند:
خط روند نزولی که رسم شده ، بعنوان مقاومت داینامیک عمل کرده و قیمت بعد از برخورد به آن ریزش داشته است.
پس ما متوجه شدیم برای تحلیل باید بدانیم قیمت ممکن است تا کجا ریزش و یا صعود داشته باشد.
اما علاوه براین روش ها به معرفی یک روش کاربردی خواهیم پرداخت که کار با آن بسیار ساده و در عین حال کاربردی است.
استفاده از ابزارهای فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
با کمک ابزارهای فیبوناچی در تحلیل تکنیکال می توان جهت تحلیل بازگشت و یا ادامه روند بهره برد. به عبارت دیگر می توان گفت ابزارهای فیبوناچی نقاط حمایت و مقاومتی می باشند که برای رسم آن ها از ابزارها و شیوه های مختلفی استفاده می شود. این شاخص به معامله گران کمک می کند تا مناطق ویژه ای را شناسایی کنند و در نتیجه پیش بینی هایی در مورد بازار در میان مدت و بلند مدت انجام دهند.
علاوه بر این ویژگی ها شاخص فیبوناچی نیز امکانات بیشتری را در اختیار کاربران خود قرار می دهد که معامله گران نیز می توانند از این شاخص فیبوناچی برای نقاط ورود و خروج خوب و دقیق استفاده کنند.در استفاده از ابزارهای فیبوناچی درصدها از اهمیتی فوق العاده برخوردار هستند و عموم این درصدها از نسبت درصدهای بین اعداد فیبوناچی بدست می آیند.
2 نوع کاربرد مهم مفهوم فیبوناچی در بازارهای مالی
تحلیلگران بازارهای مالی از دو نوع کاربرد برای فیبوناچی استفاده می کنند:
- تشخیص سطوح برگشتی (حمایت و مقاومت)
- تعیین روندهای قیمت
کاربرد اول مفهوم فیبوناچی : تشخیص سطوح برگشتی (حمایت و مقاومت)
کاربرد دوم مفهوم فیبوناچی : تعیین روندهای قیمت
در ادامه مقاله مفهوم فیبوناچی به بررسی این دو مورد خواهیم پرداخت. در ادامه با ما همراه باشید تا به شکل ساده استفاده از این ابزار را به شما بیاموزیم.
ابزارهای فیبوناچی در تحلیل تکنیکال در برگیرنده طیف گستره ای از ابزارهاست که در این بین سه مورد از بقیه مهم تر محسوب می شوند:
معرفی انواع ابزارهای مهم در فیبوناچی
- فیبوناچی اصلاحی - ریتریسمنت (RET)
- فیبوناچی گسترده - اکستنشن (EXT)
- فیبوناچی پروژکشن (PRO)
فیبوناچی اصلاحی و کاربرد آن (Fibonacci Retracement)
سطوح اصلاحی فیبوناچی خطوط افقی هستند که در آن سطوح حمایت و مقاومت به احتمال زیاد رخ می دهد. آنها بر اساس اعداد فیبوناچی هستند. هر سطح با یک درصد همراه است. درصد به این معنی است که چقدر از یک حرکت قبلی قیمت دوباره اصلاح شده است.سطوح اصلاحی فیبوناچی 23.6%، 38.2%، 61.8%، و 78.6%است. 50% در حالی که به طور رسمی نسبت فیبوناچی نیست هم، استفاده می شود.
اگر بصورت خیلی ساده بخواهیم فیبوناچی اصلاحی یا ریتریسمنت را بیان کنیم، روندی را در نظر بگیرید که قیمت رشد کرده است و بعد از برخورد به مقاومت شروع به اصلاح می نمایید حالا اگر بخواهیم که بدانیم این قیمت تا کجا می تواند اصلاح انجام دهد از این ابزار استفاده می کنیم. فقط کافی است نقطه شروع و پایان روند را پیدا کنید و از این ابزار استفاده نمایید. تفاوتی ندارد روند مد نظر شما صعودی باشد یا نزولی، برای تشخیص نواحی حمایت و مقاومت می توان از این ابزار به خوبی استفاده کرد.
در شکل زیر در جفت ارز دلار فرانک (USDCHF) یک روند صعودی داشتیم که قیمت بعد از برخورد به ناحیه مقاومت استاتیک (ناحیه آبی رنگ) نتوانست صعود بیشتری را انجام دهد و شروع به ریزش کرد. برای اینکه سطوح بازگشتی قیمت را بتوانیم پیدا کنیم از فیبوناچی اصلاحی (ریتریسمنت) استفاده کردیم. شروع فیبوناچی را در ابتدای روند (نقطه صفر) و نقطه پایانی (نقطه 100) آن در انتهای روند قرار می دهیم ( نقاط ابتدا و انتهای روند با دایره آبی رنگ مشخص شده است) و همانگونه که مشاهده می کنید قیمت تا فیبوی %78.6 اصلاحی را انجام داده است (این سطح با خط افقی مشکی رنگ قابل تشخیص است).
در همان جفت ارز، قیمت روند ریزشی داشت که به فیبوی %78.6 واکنش نشان داد برای اینکه بدانیم این روند ریزشی تا کجا می تواند بازگشت نماید دوباره از فیبوناچی اصلاحی استفاده می نماییم که قیمت توانسته تا عدد طلایی فیبوناچی یعنی %61.8 بازگشتی را انجام دهد ولی چون به مقاومت مهمی برخورد کرده است نتوانسته آن را بشکند و ما ریزش را شاهد هستیم حتی برای بار دوم که قیمت به این سطح مقاومت برخورد کرد نتوانست آن را بشکند.
فیبوناچی گسترشی یا اکستنشن و کاربرد آن (Fibonacci Extension)
فیبوناچی اکستنشن یا گسترشی راهی برای ایجاد اهداف قیمت یا پیدا کردن مناطق پیش بینی شده حمایت یا مقاومت زمانی است که قیمت در حال حرکت به منطقه ای است که روش های دیگر پیدا کردن حمایت یا مقاومت قابل اجرا یا مشهود نیستند. این نوع فیبوناچی همانطور که از نامش مشخص است برای تعیین تارگتهای حرکات استفاده خواهد شد. دقیقا برعکس فیبوناچی ریتریسمنت، وقتی ما به دنبال نقاط تارگت صعودی هستیم از این ابزار استفاده میکنیم.
تصور کنید یک روند صعودی داریم که قیمت بعد از اصلاح قیمتی شروع به رشد میکند اولین منطقه ای که قیمت به آن برخورد میکند سقف قیمتی ماست که پس از شکستن سقف، شروع به صعود در قیمتهای جدیدی میکند که قبل از آن تست نکرده بود. در اینجا هیچ مقاومتی بالای نمودار وجود ندارد. تفاوت این فیبوناچی با فیبوناچی قبلی فقط در نوع ترسیم آن است. پس بهدنبال ابزار دیگری نگردید!
فیبوناچی گسترشی یا اکستنشن (Extension) نشان می دهد که قیمت بعدی بالاتر از %100 موج تا چه حد می تواند حرکت کند.
سطوح گسترش فقط سطوح فرضی مهم هستند، و هیچ تضمینی وجود ندارد که قیمت به آنها واکنش نشان دهد.
در شکل زیر یک روند صعودی داشتیم که قیمت بعد از اصلاح و برخورد به فیبو ریتریسمنت %61.8 که منطقه مهم حمایتی برایش است نتوانست از آن عبور کند و به صعودش ادامه داد. برای اینکه تعیین کنیم این نماد تا کجا می تواند صعود کند از همین ابزار فیبوناچی ریتریسمنت استفاده می کنیم.
نحوه رسم فیبوناچی گسترشی یا اکستنشن
فیبوناچی اکستنشن راهی برای ایجاد اهداف قیمت یا پیدا کردن مناطق پیش بینی شده حمایت یا مقاومت زمانی است که قیمت در حال حرکت به منطقه ای است که روش های دیگر پیدا کردن حمایت یا مقاومت قابل اجرا یا مشهود نیستند. این نوع فیبوناچی همانطور که از نامش مشخص است برای تعیین تارگتهای حرکات استفاده خواهد شد. دقیقا برعکس فیبوناچی ریتریسمنت، وقتی ما به دنبال نقاط تارگت صعودی هستیم از این ابزار استفاده میکنیم.
تصور کنید یک روند صعودی داریم که قیمت بعد از اصلاح قیمتی شروع به رشد میکند اولین منطقه ای که قیمت به آن برخورد میکند سقف قیمتی ماست که پس از شکستن سقف، شروع به صعود در قیمتهای جدیدی میکند که قبل از آن تست نکرده بود. در اینجا هیچ مقاومتی بالای نمودار وجود ندارد. تفاوت این فیبوناچی با فیبوناچی قبلی فقط در نوع ترسیم آن است. پس بهدنبال ابزار دیگری نگردید!
فیبوناچی (Extension) یا گسترش یافته نشان می دهد که قیمت بعدی بالاتر از %100 موج تا چه حد می تواند حرکت کند.
سطوح گسترش فقط سطوح فرضی مهم هستند، و هیچ تضمینی وجود ندارد که قیمت به آنها واکنش نشان دهد.
در شکل زیر یک روند صعودی داشتیم که قیمت بعد از اصلاح و برخورد به فیبو ریتریسمنت %61.8 که منطقه مهم حمایتی برایش است نتوانست از آن عبور کند و به صعودش ادامه داد. برای اینکه تعیین کنیم این نماد تا کجا می تواند صعود کند از همین ابزار فیبوناچی ریتریسمنت استفاده می کنیم.
نحوه استفاده از این فیبوناچی گسترشی مانند فیبوناچی اصلاحی است نقطه صفر در ابتدای روند و نقطه 100 در انتهای روند قرار می گیرد.
اعداد مهم فیبوناچی گسترشی یا اکستنشن
سطوح مهم این ابزار عبارتند :
% 100 – % 127.2 – % 161.8 – % 200 – % 216.8 – % 300 – % 316.8 – % 423.6 – % 625
در شکل بالا قیمت توانسته بعد از عبور از منطقه مقاومت استاتیک تا نزدیک فیبوی خارجی %200 صعود کند که قطعا نمیشود گفت قیمت حتما سطوح رو لمس خواهند کرد برای اینکه بتوانیم حد سود خود را به درستی انتخاب کنیم حتما باید از منطقه امن حد سود استفاده کنیم.
(اگر مقاله مربوط به حد ضرر و حد سود را مطالعه نکرده اید پیشنهاد می کنم حتما به این مقاله در سایت ما سری بزنید).
فیبوناچی پروجکشن و کاربرد آن
پیش بینی قیمت با استفاده از فیبوناچی پروجکشن (Projection) یکی دیگر از شاخص های حمایتی و مقاومتی است که از نسبت های فیبوناچی برای تجزیه و تحلیل حرکات قیمت و شناسایی سطوح بالقوه حمایت و مقاومت استفاده می کند. با این حال مفهوم و کارکرد آن با فیبوناچی اصلاحی (Ret) و فیبوناچی گسترشی (Ext) متفاوت است که در آن یک مطالعه متناسب از نوسان قیمت فعلی در رابطه با نوسان قبلی در همان جهت انجام می دهد. پس کاربرد اصلی این نوع فیبوناچی برای پیدا کردن حد سود است.
نحوه رسم فیبوناچی پروجکشن
مفهوم و کاربرد فیبوناچی پروجکشن با انواع دیگر آن متفاوت است و نیاز به دو موج دارد یک موج حرکتی اصلی و دیگری موج اصلاحی در خلاف جهت موج قبلی. در شکل زیر موج اصلی حرکت 1 تا 2 است و موج اصلاحی حرکت 2 تا 3 است. برای اینکه بتوانیم مقدار حرکت بعدی را تشخیص دهیم می توانیم از این ابزار استفاده کنیم. پس برای رسم این نوع فیبو به سه نقطه نیاز داریم. نقطه اول در نقطه 1 ، دوم در روی نقطه 2 و سومی در نقطه 3 ، با انجام این کار یک سری خطوط مقاومتی در مسیر روند قیمت داریم که قیمت می تواند به این نقاط واکنش نشان دهد.
برای رسم این سطوح صبر می کنیم تا اصلاح روند قبلی کامل شود و جفت ارز شروع به حرکت در جهت اصلی روند کند. جایی که حرکت اصلاحی تمام می شود به عنوان نقطه ۳ استفاده می شود.
اعداد مهم فیبوناچی پروجکشن
اعداد مهم این فیبوناچی عبارتند از:
% 61.8 – % 100 – % 127 – % 161.8 – % 200 – % 261.8 – % 423 – % 625
یک ترفند طلایی برای استفاده از فیبوناچی اکستنشن و پروجکشن
یکی از روشهایی که تحلیلگران تکنیکالی برای تحلیل خود و یافتن نقاط حد سود دارند استفاده از همپوشانی فیبوناچی پروجکشن (Pro) و فیبوناچی گسترشی (Ext) است.
اجازه بدهید با یک مثال مفهوم این موضوع را بطور کامل بررسی نماییم:
در شکل بالا در نمودار روزانه (Daily) AUDJPY برای پیدا کردن حد سود از فیبوناچی گسترشی (Ret) استفاده کرده ایم.
در شکل زیر برای همین چارت از فیبو (Pro) استفاده کرده ایم که نقاط بازگشتی قیمت را می توانید ببینید که چگونه به آنها واکنش نشان داده است و چون روند صعودی داشته با کندل های قوی این سطوح را شکسته است ولی در واکنش به فیبوی مهم % 161.8 نتوانسته از این سطح عبور کند.
برای اینکه بتوانیم حد سود مناسب برای این نمودار را پیدا کنیم از همپوشانی این دو فیبو استفاده می کنیم که در شکل زیر این همپوشانی مشخص شده است. (خط افقی قرمز فیبو (Exp) و خط افقی مشکی فیبو (Pro))
قیمت بعد از برخورد به این ناحیه نتوانسته صعود کند و شروع به ریزش کرده است.
قیمت با برخورد به فیبو %200 (Exp) و فیبو %161.8 (Pro) که منطقه مقاومت استاتیک مهمی برای قیمت است حرکت صعودی خود را به پایان رسانده و شروع به ریزش کرده است.
اگر کار با این ابزار را به خوبی یاد بگیرید و آن را در تحلیل های خود به کار گیرید قطعا نتایج شگفت انگیزی بدست خواهید آورد.
سخن آخر :
برای تحلیل تکنیکال ابزارهای مختلفی وجود دارد اما مهم آن است که بتوانیم با این ابزارها در زمان و موقعیت مناسب و با آموزش های صحیح استفاده کنیم. فیبوناچی یکی از پرکاربردترین ابزارهای تحلیلگری بهشمار میآید که استفاده صحیح از آن بسیار مهم است. با کمی تمرین و تجربه، استفاده از این ابزارهای فیبوناچی در تحلیل تکنیکال برای شما نیز بسیار راحت و آسان خواهد شد.
سعی کردیم به ساده ترین روش ممکن مفهوم فیبوناچی و استفاده از ابزارهایش را شرح دهیم.
برای جمع بندی آخر خلاصه ای از مطالب گفته شده را دوباره مرور می کنیم:
- فیبوناچی بازگشتی برای پیدا کردن نقاط بازگشتی در اصلاح ها بکار می رود.
- فیبوناچی گسترده برای پیدا کردن انتهای روندهای بعد اصلاح بازار استفاده می شود.
- فیبوناچی پروجکشن زمانی که برای پیدا کردن حد سود در مناطقی که سقف یا کف معتبر نداریم می تواند بکار گرفته شود.
- از همپوشانی فیبوناچی های گسترده و پروجکشن برای پیدا کردن نقاط قوی بازگشت روند می توانید استفاده کنید.
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود ممنون
ممنون از نکات عالی که بیان کردید ???
امیدواریم براتون مفید باشه
بسیار عالی و کاربردی??????????