معامله ای حرفه ای با استفاده از واگرایی در تحلیل تکنیکال
واگرایی در تحلیل تکنیکال تکنیک مهمی است که هر تریدر یا معامله گری باید به آن مسلط باشد. در این مقاله سعی داریم با زبانی ساده و روان، مفهوم واگرایی را برایتان باز کنیم تا با تشخیص واگرایی ها در نمودارها و استفاده به موقع از آن در تحلیل بازار بورس جهانی و سرمایه گذاری صحیح به سودهای مناسبی برسید. این تکنیک در عین سادگی بسیار پرکاربرد و سودآور است.
واگرایی در تحلیل تکنیکال چیست؟
واگرایی (Divergence) – دایورجنس – در تحلیل تکنیکال نشانه ی تغییر قیمت در بازار معاملات است و در واقع واگرایی را از اجزای روانشناسی بازار در نظر می گیرند.
چطور با واگرایی زمانی می توانیم حرفه ای معامله کنیم؟
به عبارت دیگر واگرایی زمانی رخ می دهد که معامله گران دچار شک و تردید می شوند و این دقیقا زمانی است که نمودار قیمت می تواند روند خود را تغییر دهد و بر خلاف روند قبلی خود حرکت کند.
واگرایی در واقع یک هشدار از ضعیف شدن روند و یا تغییر احتمالی روند قیمت است که اکثر تحلیل گران بازار سرمایه از آن در تحلیل های خود استفاده می کنند. زمانی که واگرایی در بازار بورس اتفاق می افتد اکثر معامله گران با درصد بالایی به آن اعتماد می کنند و اولویت تحلیل خود قرار می دهند و از این سیگنال صادر شده سودهای فراوانی را نصیب خود می کنند.
واگرایی چه زمانی رخ می دهد؟
واگرایی زمانی رخ می دهد که قیمت در جهت مخالف اندیکاتورها، اسیلاتورها و یا سایر داده هایی که استفاده می کنید، حرکت کند.
از کدام اندیکاتور یا اسیلاتور برای تشخیص واگرایی استفاده کنیم؟
ابزارهای تشخیص واگرایی :
در تحلیل تکنیکال می توانید از تمام اندیکاتورها و اسیلاتورهایی که با آنها آشنا هستید برای شناسایی واگرایی در سهم ها استفاده کنید .
اما به طور معمول تحلیل گران بیشتر از MACD و RSI جهت تشخص واگرایی استفاده می کنند.
انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال
واگرایی در تحلیل تکنیکال به سه دسته تقسیم می شوند:
واگرایی معمولی : که خود به دو نوع واگرایی مثبت و منفی تقسیم می شود.
واگرایی مخفی: که خود به دو نوع واگرایی مثبت و منفی تقسیم می شود.
واگرایی زمانی
در کل واگرایی مثبت احتمال افزایش قیمت دارایی را می دهد و واگرایی منفی هم احتمال نزولی شدن روند قیمت را می دهد.
مهمترین نوع واگرایی ، واگرایی معمولی و واگرایی مخفی می باشد که در ادامه به معرفی کامل آنها می پردازیم.
واگرایی معمولی (RD) چیست و به چند دسته تقسیم می شود ؟
واگرایی معمولی یا Regular Divergence معمولا در انتهای روند شکل می گیرد و نشان از بازگشت قیمت دارد.
واگرایی معمولی به دو نوع مثبت و منفی تقسیم می شود:
• واگرایی معمولی مثبت (+RD) در تحلیل تکنیکال
واگرایی معمولی مثبت در انتهای یک حرکت نزولی و بین دو کف پیاپی شکل می گیرد. در این حالت از واگرایی ، در نمودار قیمت ، کف دوم پایین تر از کف اول است ولی در اندیکاتور برعکس قیمت، کف دوم بالاتر از کف اول شکل می گیرد .
این واگرایی به معنی قدرت یافتن خریداران نسبت به فروشندگان است.
این واگرایی به تحلیل گران کمک می کند تا زمانی که قیمت به خط حمایت می رسد تشخیص دهند که آیا سطح حمایتی شکسته می شود و یا قیمت از همان نقطه برمیگردد و روند مثبت شکل می گیرد.
• واگرایی معمولی منفی (-RD) در تحلیل تکنیکال
واگرایی معمولی منفی در انتهای یک حرکت صعودی و بین دو سقف پیاپی شکل می گیرد. در این نوع واگرایی ، در نمودار قیمت سقف دوم بالاتر از سقف اول شکل می گیرد اما در اندیکاتور سقف دوم پایین تر از سقف اول است. این واگرایی به معنای ضعیف شدن قدرت خریداران و غلبه فروشندگان بر آنها است.
این واگرایی به تحلیل گران کمک می کند زمانی که قیمت به خط مقاومت رسید، تشخیص دهند که آیا سطح مقاومتی شکسته می شود یا قیمت از همان نقطه بر می گردد و وارد اصلاح یا روند نزولی می شود.
واگرایی مخفی (HD) چیست و به چند دسته تقسیم می شود؟
واگرایی مخفی یا Hidden Divergence نوعی از واگرایی است که در انتهای حرکت های اصلاحی روند ها شکل می گیرد و نشان از بازگشت قیمت و ادامه روند و معاملات در مسیر خود می باشد. این واگرایی نیز به دو دسته مثبت و منفی تقسیم می شود:
• واگرایی مخفی مثبت (+HD) در تحلیل تکنیکال
واگرایی مخفی مثبت در انتهای حرکت اصلاحی یک روند صعودی و بین دو کف ایجاد می شود بطوری که در نمودار قیمت کف دوم بالاتر از کف اول و در اندیکاتور کف دوم پایین تر از کف اول شکل می گیرد .
این واگرایی نشان دهنده ضعیف شدن فروشندگان و غلبه مجدد خریداران بر فروشندگان است.
این واگرایی به تحلیل گران کمک می کند تا زمانی که نمودار به خط حمایتی روند صعودی برسد با استفاده از این نکته تشخیص دهند که آیا روند با قدرت شکسته خواهد شد و یا تنها یک اصلاح صورت گرفته و معاملات در مسیر صعودی خود پیش خواهند رفت.
• واگرایی مخفی منفی (-HD) در تحلیل تکنیکال
این واگرایی در پایان اصلاح در یک روند نزولی شکل می گیرد. بطوری که در نمودار قیمت سقف دوم پایین تر از سقف اول است ولی در اندیکاتور سقف دوم بالاتر از سقف اول شکل می گیرد.
این واگرایی به معنای تضعیف خریداران و غلبه مجدد فروشندگان بر خریداران می باشد.
این واگرایی به تحلیل گران کمک می کند تا زمانی که نمودار به خط مقاومتی روند نزولی رسید با استفاده از این نکته تشخیص دهند که آیا روند با قدرت شکسته خواهد شد یا تنها یک اصلاح صورت گرفته و معاملات در روند نزولی خود ادامه خواهند یافت.
در نهایت فرق بین واگرایی معمولی و مخفی چیست؟
واگرایی معمولی نقاط برگشت قیمت را در نمودار به ما می گوید و ما را مطمئن می کند که روند در آن نقاط خواهد برگشت اما واگرایی مخفی نقاط ورود مجدد را به ما می گوید.
سخن آخر :
در انتها ذکر این نکته ضروری است ملاک تصمیم گیری در معاملات حتما و حتما نمودار قیمت باشد چرا که همه موارد در نمودار لحاظ شده است.
اندیکاتورها و اسیلاتورها تنها کمک کننده به تحلیل گران هستند و ملاک برای شروع معامله نمی باشند.
لذا قبل از اینکه به سراغ واگرایی ها بروید حتما نمودار قیمت را بررسی نمایید و جهت تایید گرفتن به سراغ اندیکاتورها و اسیلاتورها و در نهایت پیدا کردن واگرایی ها بروید.
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی و کامل بود، سپاس🙏🙏🙏
ممنون از تمام نکات عالی که یاداوری کردید🙏🌹
ممنون، به سادگی موضوع رو بیان کرده بودید
خوشحالیم مفید بوده براتون